Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Karolina Kozela-Paszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Magdalena Węgrzyn
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Łukasz Kowalski
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Ewelina Chrząścik
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Kinga Pieleszko
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Katarzyna Ciszek
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Weryfikacja telefonu

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 536 555 000

mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr Magdalena Węgrzyn
Łukasz Kowalski
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Katarzyna Ciszek
Ukryj kalendarz
18 Paź

Żurawina

Żurawina jest bez wątpienia wyjątkowym owocem. Co warto o niej wiedzieć i dlaczego należy zadbać o jej zapas w swojej kuchni?

  • Jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnik, witaminę C, A, E, witaminy z grupy B, beta-karoten, luteinę, potas, wapń, magnez, selen oraz polifenole i flawonoidy. Dzięki zawartości kwasu benzoesowego, który działa jak naturalny konserwant, długo zachowuje świeżość i można ją przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
  • Działa przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie
  • Zwalcza infekcje dróg moczowych. Taniny zawarte w owocach żurawiny zapobiegają przyleganiu bakterii E.coli do komórek, a także obniżają pH moczu, co ma działanie bakteriobójcze. Owoc ten pomaga również osobom, które mają problemy z częstym oddawaniem moczu i nie wypróżnianiem pęcherza do końca
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca. Zawarte w żurawinie bioflawonoidy zapobiegają powstawaniu zakrzepów i korzystanie wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Podnoszą one też poziom tzw. dobrego cholesterolu, co obniża ryzyko zawału serca
  • Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i dużej zawartości związków antyoksydacyjnych owoce te zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów okrężnicy, płuc i sutka. Kluczową rolę pełnią tutaj zawarte w żurawinie triterpenoidy, antocyjany, flawonoidy, resweratrol i kwercetyna
  • Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie zębów. Hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej przez co chroni przed próchnicą i chorobami dziąseł
  • Zapobiega chorobie wrzodowej, hamując przyleganie bakterii H.pylori do ludzkiej śluzówki.
  • Dba o prawidłową florę bakteryjną jelit

Żurawinę można wykorzystać do przygotowania deserów, mięsa, surówek, ryb. Owoce są cierpkie w smaku więc można jej łączyć w koktajlach ze słodkimi owocami. Należy pamiętać że najwięcej wartości odżywczych ma świeża żurawina Niestety suszona żurawina zawiera w swoim składzie sporo cukru. Dlatego najlepiej jest kupować ją właśnie teraz, kiedy trwa sezon i zamrozić.

Twój komentarz




POKAŻ