Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Karolina Kozela-Paszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Magdalena Węgrzyn
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Łukasz Kowalski
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Ewelina Chrząścik
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Kinga Pieleszko
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Katarzyna Ciszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Alina Dawidczyk
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 536 333 202

tel. 696 372 702

tel. 536 555 000

tel. 695999892

tel. 537396003

tel. 735 313 288

tel. 536 333 202

tel. 537 226 018

tel. 733 369 043

tel. 730 066 999

mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr Magdalena Węgrzyn
mgr Magdalena Węgrzyn
 Łukasz Kowalski
Łukasz Kowalski
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
 Katarzyna Ciszek
Katarzyna Ciszek
 Alina Dawidczyk
Alina Dawidczyk
Ukryj kalendarz

Chroń serce

Chroń serce

Ryzyko wystąpienia zawału serca jest większe zimą niż latem. Przy niskich temperaturach powietrza, występują częste i duże wahania ciśnienia atmosferycznego. Jesteśmy wtedy narażeni na zaburzenia pracy serca i układu krążenia. Optymalna temperatura dla organizmu wynosi około 23st. C, przy niższych, jak również i wyższych, zwiększa się ryzyko zawału. Na każde zmniejszenie temperatury o 10st. C częstość incydentów sercowo-naczyniowych zwiększa się o 13%. – Większe obciążenie serca zimą jest spowodowane koniecznością dostosowania krążenia krwi do potrzeb organizmu, gdyż musi on utrzymać odpowiednią temperaturę ciała w czasie zmiennych warunków atmosferycznych. Zimne powietrze powoduje kurczenie się tętnic, przyspieszenie rytmu serca i wzrost ciśnienia tętniczego. Zwiększa się krzepliwość i lepkość krwi utrudniając transport tlenu – mówi ekspert programu „Serce na nowo”, prof. dr hab. Zbigniew Gaciong. Duże wahania temperatur mogą powodować bóle zamostkowe oraz w klatce piersiowej nasilające się przy wysiłku fizycznym, duszności, uczucie kołatania serca oraz skoki ciśnienia tętniczego. – Jeżeli te dolegliwości nie ustępują po przyjęciu leków lub pojawiają się częściej przy mniej intensywnych wysiłkach, a nawet w spoczynku – należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem – dodaje nasz ekspert.

Jak przystosować organizm do niskich temperatur?

• Spaceruj na świeżym powietrzu, aby dotlenić organizm. Unikaj jednak niskich temperatur. Odpowiednio przygotuj się do wyjścia. Ubieraj się ciepło, np. na „cebulkę”. Czapkę i szalik załóż tuż przed wyjściem, żeby zbytnio nie przegrzewać się w domu.

• Otwórz okno, kiedy ubierasz się żeby wyjść na zewnątrz. Korzyści będą podwójne. Powietrze w mieszkaniu będzie bogatsze w tlen, a Ty unikniesz szoku termicznego. Zmniejszy się ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych spowodowane różnicą temperatur w domu i na zewnątrz.

autor: Dobry Dietetyk (MN)

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Talerz diabetyka

Dieta cukrzycowa przestała być restrykcyjna. Coraz częściej stosowana jest także przez ludzi zdrowych. Każda dieta ma pewne ograniczenia, wymaga np. zrezygnowania ze słodyczy i znacznego ...

czytaj więcej

Słodko-gorzka choroba

Cukrzycę znano już w pierwszym stuleciu naszej ery pod grecką nazwą dibetes melitus, co dosłownie oznacza słodkie przenikanie. Hindusi ponad 2000 lat temu rozpoznawali tę ...

czytaj więcej
Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ