Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Karolina Kozela-Paszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Magdalena Węgrzyn
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Łukasz Kowalski
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Ewelina Chrząścik
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Kinga Pieleszko
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Katarzyna Ciszek
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Weryfikacja telefonu

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 536 555 000

mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr Magdalena Węgrzyn
Łukasz Kowalski
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Katarzyna Ciszek
Ukryj kalendarz

Bez glutenu

Choroba, na którą cierpi około 1% społeczeństwa, wymaga specjalnej diety, stosowanej do końca życia. Z celiakii się nie wyrasta, jeśli już zaatakowała, pozostaje na zawsze.

Bez glutenu

Celiakiajest genetycznie uwarunkowaną chorobą przewodu pokarmowego. Osoby nią dotknięte nie tolerują glutenu, białka zapasowego obecnego w zbożach (pszenicy, życie, owsie, jęczmieniu), ponieważ działa na nich toksycznie. Powoduje w jelicie cienkim zanik kosmków, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. Choroba, na którą cierpi około 1% społeczeństwa, wymaga więc specjalnej diety, stosowanej do końca życia. Z celiakii się nie wyrasta, jeśli już zaatakowała, pozostaje na zawsze.

Przekreślony kłos

Leczenie celiakii polega na całkowitej eliminacji glutenu z diety. Nie występuje on w: kukurydzy, ryżu, ziemniakach, soji, prosie, gryce, tapioce, manioku, soczewicy, fasoli, orzechach, mięsie, owocach i warzywach. Zdarza się jednak, że produkt naturalnie bezglutenowy (np. mąka kukurydziana), będzie zawierał jego minimalne ilości, np. przez zanieczyszczenie mąki podczas mielenia ziarna. Dlatego, według ustaleń FAO/WHO, za bezglutenowe uznaje się produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg/kg). Oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa. Wyroby te oferują sklepy ze zdrową żywnością lub centra handlowe większych miast. W mniejszych miastach i na wsiach sklepów specjalistycznych nie ma. Chorym pozostaje tylko indywidualne zamawianie żywności, np. przez internet.

Kupując gotowe produkty, należy niezwykle wnikliwie zapoznać się z ich składem. Codzienne przekroczenie spożycia glutenu powyżej 50 mg powoduje bowiem znaczne uszkodzenie jelita cienkiego. Gotowe posiłki są w wielu sytuacjach niezastąpione i bardzo ułatwiają życie, np. Nestlé sinlac z zerową zawartością glutenu dla osób starszych, rekonwalescentów lub nietolerujących laktozy. Można je również podawać małym dzieciom i niemowlętom od 4. miesiąca życia. Ten pełnowartościowy produkt został opracowany na bazie ryżu i mączki chleba świętojańskiego. Ma w swym składzie białka o wysokiej wartości odżywczej, tłuszcze roślinne, witaminy i składniki mineralne. Przygotowanie jest bardzo łatwe – wystarczy odpowiednią ilość proszku zalać wodą.

Dla dorosłych celiaków są bezglutenowe nutridrinki w postaci: zup (np. pomidorowa, którą wystarczy podgrzać) lub napojów mlecznych (np. waniliowy). Mogą spożywać je również osoby z celiakią, np. te, które mają anemię (będącą efektem złego wchłaniania) i tracą na wadze. Produkty te są tak skomponowane, że zapobiegają niedożywieniu, również w chorobie nowotworowej czy jadłowstręcie psychicznym.

Dozwolone i zakazane

Udział zbóż w naszym jadłospisie wydaje się być nie do zastąpienia. Jednak dieta osób chorych na celiakię może być bardzo urozmaicona, przez:

  • ryby, świeże mięso, podroby, owoce morza i wysoko gatunkowe wędliny. Niewskazane są wędliny suche, np. krakowska, kabanosy oraz parówki, pasztety, mielonki czy panierowane paluszki rybne
  • mleko, maślanka, kefir, białe sery, feta. Należy zrezygnować z niektórych jogurtów, śmietany, czekolady pitnej oraz instant, paczkowanych serów żółtych, topionych, homogenizowanych (zawierają one skrobię i mąkę pszenną)
  • masło, masło roślinne, margaryny, oleje, oliwa z oliwek, tran. Niewskazane są majonezy i gotowe sosy z dodatkiem mąki
  • makaron ryżowy, sojowy, kasza kukurydziana, jaglana, gryczana, płatki i chrupki kukurydziane, pieczywo bezglutenowe. Należy wyeliminować pieczywo tradycyjne, kaszę mannę, kuskus, mąki, panierki, bułkę tartą
  • warzywa, owoce i różne przyprawy ziołowe – bez ograniczeń
  • cukier, miód, galaretki, budynie i kisiele na bazie mąki ziemniaczanej, dżemy, marmolady, mak, migdały, czekolada mleczna i gorzka twarda, landrynki, lizaki, dropsy oraz słodycze bezglutenowe. Zabronione są: ciasta i ciastka z dodatkiem zwykłej mąki czy skrobi, batony, chipsy, czekolady nadziewane, niektóre chałwy lub lody z waflem
  • wszystkie wina, alkohole destylowane, nalewki, likiery (może się zdarzyć likier z glutenowym dodatkiem);
  • woda mineralna, kakao naturalne, kawa, herbata, herbatki ziołowe. Należy wyeliminować kawę zbożową oraz z dodatkami smakowymi, herbatki ze słodem oraz piwo.

Komunia dla celiaków

Episkopat Polski zadbał o specjalnie wypiekane niskoglutenowe hostie dla celiaków.

Celiakia a tradycja

Większość tradycyjnych polskich zup, opartych na mięsie i warzywach, będzie bezglutenowa, jeśli nie dodamy do nich: makaronu, grzanek, zasmażki ze zwykłej mąki, kostek rosołowych i przypraw typu warzywko czy vegeta. Dozwolone jest każde pieczone, smażone lub duszone mięso we właściwej panierce. Zamiast zwykłej bułki tartej należy używać bezglutenowej lub mąki kukurydzianej, sezamu, migdałów, orzechów. Nie smażyć bezglutenowej porcji jedzenia na tym samym tłuszczu, na którym przygotowywane były produkty oprószone mąką pszenną lub bułką tartą. Na deser można spożyć sałatkę owocową, galaretki z owocami, suszone owoce, bakalie, czekolady bez nadzienia lub gotowe ciasteczka oraz inne słodycze ze znakiem przekreślonego kłosa.

autor: Wiktoria Dembowska

źródło: Archiwum "Medycyna dla Ciebie"

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Filtry życia

Ponad 500 mln ludzi na całym świecie (w przybliżeniu jedna osoba na dziesięć) cierpi z powodu przewlekłej choroby nerek (PChN). Ostatnie badania potwierdziły, że schorzenie ...

czytaj więcej

Refluks i niestrawność

Każdego dnia 5–10% dorosłych Polaków odczuwa dolegliwości związane z chorobą refluksową przełyku, której przyczyny nie są dokładnie znane. Istotą jej jest cofanie się treści z ...

czytaj więcej
POKAŻ