Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Karolina Kozela-Paszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Magdalena Węgrzyn
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Łukasz Kowalski
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Ewelina Chrząścik
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Kinga Pieleszko
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Katarzyna Ciszek
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Weryfikacja telefonu

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 536 555 000

mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr Magdalena Węgrzyn
Łukasz Kowalski
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Katarzyna Ciszek
Ukryj kalendarz

Wrażliwe zęby

Jemy zimne lody, kwaśną pomarańczę, słodkiego cukierka, pijemy gorącą herbatę, uśmiechamy się na mrozie i... syczymy z bólu. Jest on krótki, ostry, punktowo zlokalizowany. Tak reagują zęby co piątego Polaka. Nie ma w nich ubytków próchniczych, właściwie są zdrowe, tylko przeczulone.

Wrażliwe zęby

Dlaczego bolą?

Ból zębów nadwrażliwych wywołują:

  • zmiany temperatury (ciepło, zimno)
  • skład chemiczny w śluzówce jamy ustnej (kwaśny, słodki)
  • bodźce mechaniczne (np. za silny nacisk przy szorowaniu zbyt twardą szczoteczką)

Wszystkie te powody są przyczyną mikrouszkodzeń szkliwa pokrywającego koronę zęba lub cementu w obrębie korzenia. Skutkują odsłonięciem zębiny (tkanki tworzącej główną masę zęba, zamykającą jamę miazgi), najczęściej w okolicy przyszyjkowej kłów i przedtrzonowców, rzadziej siekaczy czy zębów trzonowych. Obnażona zębina żywego zęba nie zawsze jednak reaguje bólem. Związany jest on z liczbą otwartych kanalików znajdujących się w zębinie, które łączą wewnętrznie położoną miazgę zęba z jego powierzchnią. Płyn zawarty w kanalikach, przemieszczając się drażni receptory czuciowe włókien nerwowych. Im więcej ich zostało odsłoniętych, tym bardziej syczymy z bólu. Bolesny rejon połączenia szkliwa i zębiny to także nadmiernie starte powierzchnie zębów oraz miejsca przylegania protez i klamer, na których są umocowane czy aparatów ortodontycznych.

Taniec szczotki z nitką

Według stomatologów przyczyna bólu nadwrażliwych zębów może być prozaiczna: nadgorliwe, zbyt mocne szorowanie ich twardą szczoteczką. Ściera ona niczym pilnik szkliwo, które chroni bardziej wrażliwe tkanki zęba. O zbyt silnym jej nacisku świadczy szybkie rozkładanie się na boki włosia jeszcze nowej szczoteczki. Właściwą dla wrażliwych zębów szczoteczką jest bardzo miękka (typu sensitive). Najlepiej gdybyśmy mogli nią oczyścić zęby po każdym posiłku ruchami pionowymi, poziomymi i obrotowo-wymiatającymi. Ustawiamy wtedy szczoteczkę pod kątem 45° do płaszczyzny zębów (pęczki włosia powinny przylegać do ich powierzchni i brzegów dziąseł). Następnie delikatnymi ruchami wymiatającymi w kierunku brzegów zęba i powierzchni żujących usuwamy osadzający się na nich osad (tzw. płytkę nazębną). Jednocześnie czyścimy dwa–trzy zęby, następnie przesuwamy szczoteczkę dalej, myjąc cały łuk górny i dolny. Odwrotną stroną zbyt intensywnego szorowania zębów jest ich niedokładne mycie. Na niedoczyszczonych powierzchniach pozostaje osad, który po 48 godzinach zamienia się w kamień nazębny. Jego nagromadzenie sprzyja stanom zapalnym dziąseł i odsłanianiu szyjek. W tych miejscach szkliwo jest bardzo cienkie i łatwo je uszkodzić. Wtedy zęby stają się nadwrażliwe. U osób, które używają właściwej szczoteczki i pasty, często pomimo tego powierzchnia zębów aż w 40% pozostaje niedomyta. Zapobiega temu stosowanie nici dentystycznych (najlepiej woskowanych, z fluorem).

Pasta dla ciebie

Najpewniejszym sposobem uniknięcia bólu są odpowiednio dobrane do zębów wrażliwych pasty. Mają one w swym składzie drobinki, które zatykają kanaliki zębowe, odcinając drogę do drażnienia zakończeń nerwów. Często składnikami takich past są:

  • chlorek strontu, który zwiększa naturalną zawartość wapnia. Zamyka kanaliki i zapobiega przedostawaniu się do nich bodźców wywołujących ból
  • związki chloru, sprawiające, że szkliwo staje się bardziej odporne na działanie kwasów, które je rozpuszczają i uwrażliwiają zęby;
  • azotan potasu
  • jony cynku
  • witaminy E, B5, które wzmacniają dziąsła i zapobiegają podrażnienio

Przywracają też wrażliwym zębom delikatną biel (składniki mocno wybielające są dla nich niewskazane). Innymi pomocniczymi środkami wskazanymi dla nadwrażliwych zębów są specjalne, antybakteryjne płukanki lub żele, które mają w swej ofercie prawie wszyscy producenci past typu sensitive.

U dentysty

Zęby wrażliwe należy raz na sześć miesięcy polakierować. Stomatolog pokrywa ich powierzchnie ochronnym preparatem zawierającym związki fluoru. Lakier wzmacnia szkliwo, zapobiega próchnicy i nadwrażliwości uzębienia. Dentysta może też nałożyć kwas węglowy, który schładza zęby i hamuje przekazywanie bodźców bólowych. Zapobiega im również jonoforeza. Podczas zabiegu jony fluoru wprowadza się do szkliwa przy pomocy specjalnego aparatu emitującego bardzo słaby prąd elektryczny.

autor: Wiktoria Dembowska

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Dieta w migrenie

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Specjaliści uważają, że 20% wszystkich bólów głowy w tym również migren jest związanych z niektórymi składnikami pokarmowymi. Rzadko jednak z pojedynczym elementem diety – najczęściej ...

czytaj więcej

Zadbaj o twarz

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Czas mija nieubłaganie, co najszybciej i najwyraźniej widać na twarzy. Skóra traci jędrność, elastyczność, gęstość. Pojawia się coraz więcej zmarszczek. Ukrywanie ich pod grubą warstwą ...

czytaj więcej
POKAŻ