Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Karolina Kozela-Paszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Magdalena Węgrzyn
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Łukasz Kowalski
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Ewelina Chrząścik
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Kinga Pieleszko
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Katarzyna Ciszek
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Weryfikacja telefonu

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 536 555 000

mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr Magdalena Węgrzyn
Łukasz Kowalski
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Katarzyna Ciszek
Ukryj kalendarz

Żółty klejnot

Historia spożywania soi sięga zamierzchłej przeszłości. Roślina ta znana jest ludzkości już od czterech tysięcy lat. Jako pierwsi zaczęli uprawiać ją Chińczycy. W Japonii ziarna soi pojawiły się dopiero na początku naszej ery. Do Europy dotarły w XVI wieku.

Żółty klejnot

W Chinach, Japonii i Korei soja nazywana jest świętą rośliną i zajmuje szczególne miejsce w ich kuchni narodowej. Ziarna soi od tysięcy lat były też podstawowym składnikiem kuchni orientalnej. Liczne badania naukowe potwierdzają, że tajemnica dobrego stanu zdrowia oraz długowieczności mieszkańców niektórych regionów Chin i Japonii tkwi głównie w codziennym spożywaniu soi, a także zdrowym stylu życia.

Obecnie Chińczycy wraz z innymi narodami Azji Południowo-Wschodniej uchodzą za nację, która lepiej niż Europejczycy i Amerykanie radzi sobie z chorobami cywilizacyjnymi, m.in. dzięki diecie obfitującej w produkty sojowe. Soja nazywana “mięsem z azjatyckich pól”, “żółtym klejnotem” albo “królową wszystkich roślin”, zaczęła również pojawiać się na polskich stołach. Jest ona nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa i pożywna.

Soja dostarcza wysokiej jakości białka, niezbędnego do prawidłowego rozwoju i wzrostu. Jej suche ziarna zawierają go aż 38%. Spożywanie 25g białka sojowego dziennie pomaga aktywnie obniżyć poziom cholesterolu. Soja ma około 18% tłuszczy. Połowa z nich to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą być pomocne w zapobieganiu miażdżycy naczyń krwionośnych. Kolejnym istotnym składnikiem soi jest błonnik – potrzebny do dobrej pracy przewodu pokarmowego.

Soja zawiera także:

  • potas (niezbędny do prawidłowej pracy serca)
  • wapń (zapobiegający osteoporozie)
  • fosfor (istotny dla utrzymania w dobrym stanie zębów i kości)
  • magnez (ważny dla systemu nerwowego)
  • żelazo
  • mangan
  • cynk
  • miedź.

Soja dostarcza organizmowi także witaminy z grupy B. Badania dowodzą, że jest też skuteczna w łagodzeniu nieprzyjemnych objawów towarzyszących menopauzie, m.in. uderzeniom gorąca.

Tak więc właściwe odżywianie powinno służyć zdrowiu, nie powodować nadwagi i zapewniać dobre samopoczucie. Nie może być ono przypadkowe. Zdrowa dieta jest niezwykle istotna w osiągnięciu zrównoważonego stylu życia. Dlatego soja jest idealna dla wszystkich ludzi, zarówno dla młodszych, jak i starszych.

autor: Dobry Dietetyk (MN)

źródło: Archiwum "Medycyna dla Ciebie"

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Refluks i niestrawność

Każdego dnia 5–10% dorosłych Polaków odczuwa dolegliwości związane z chorobą refluksową przełyku, której przyczyny nie są dokładnie znane. Istotą jej jest cofanie się treści z ...

czytaj więcej

Kości szybciej złożone

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Jak poinformowało niedawno czasopismo „New Scientist”, złamana kość, z której wnętrza zostanie wyssany szpik, znacznie szybciej się zrasta, a cały proces gojenia i odnowy uszkodzonych ...

czytaj więcej
POKAŻ