Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Karolina Kozela-Paszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Magdalena Węgrzyn
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Łukasz Kowalski
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Ewelina Chrząścik
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Kinga Pieleszko
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Katarzyna Ciszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Alina Dawidczyk
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Dominika Świerk
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 609 476 846

tel. 696 372 702

tel. 536 555 000

tel. 695999892

tel. 537396003

tel. 735 313 288

tel. 536 333 202

tel. 537 226 018

tel. 733 369 043

tel. 730 066 999

tel. 531 167 079

mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr Magdalena Węgrzyn
mgr Magdalena Węgrzyn
 Łukasz Kowalski
Łukasz Kowalski
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
 Katarzyna Ciszek
Katarzyna Ciszek
 Alina Dawidczyk
Alina Dawidczyk
 Dominika Świerk
Dominika Świerk
Ukryj kalendarz

Dieta w cukrzycy ciążowej

Dieta w cukrzycy ciążowej

W klasyfikacji cukrzycy ciążowej, w zależności od stopnia zaburzeń wyróżnia się dwa typy choroby:

  • Typ G1 – wystarczającym sposobem leczenia jest wprowadzenie indywidualnie dobranej dietoterapii
  • Typ G2 – obok leczenia dietetycznego, istnieje konieczność prowadzenia insulinoterpaii

W przypadku jednego i drugiego typu cukrzycy ciążowej dieta nie powinna odbiegać w sposób znaczący od standardowego żywienia zalecanego diabetykom. Sposób żywienia powinien uwzględniać styl życia pacjentki, stan zdrowia, oraz wskaźnika masy ciała sprzed ciąży.

Główne założenia przy planowaniu diety w cukrzycy ciążowej

  • Procentowy udział energii z poszczególnych składników pokarmowych powinien wahać się na poziomie: dla węglowodanów (40-50%), 20-25% białka oraz 25-30% z tłuszczów.
  • Źródłem węglowodanów w diecie powinny być pełnoziarniste przetwory zbożowe o niskim indeksie glikemicznym, niełuskany ryż, gruboziarniste kasze oraz warzywa. Należy ograniczać ilość owoców. Powinny być one spożywane tylko i wyłącznie w postaci surowej. Podaż błonnika powinna wahać się na poziomie 30-40g/dobę. Nie należy spożywać napojów słodzonych, kompotów, soków owocowych, wód smakowych, słodyczy, oraz potraw przygotowywanych na bazie mąki pszennej i kasz drobnoziarnistych.
  • Źródłem białka powinny być chude gatunki mięs i produktów mlecznych, ryby, jaja. Należy unikać spożywania gotowych wędlin kanapkowych. Powinny być one przygotowywane własnoręcznie, np. pieczony schab. Nie należy stosować zbyt dużej ilości mięsa czerwonego, w zamian uwzględniać mięso indycze, królicze oraz ryby.
  • Źródłem tłuszczu powinny być surowe oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, słonecznikowy, sojowy). Unikać należy produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz niebezpiecznych kwasów tłuszczowych trans. Spożycie cholesterolu nie powinno być wyższe niż 300mg na dobę.
  • Rozkład godzinowy posiłków każdego dnia powinien być podobny, a przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3-3,5h. Kobieta w ciąży powinna spożywać przynajmniej 5 posiłków dziennie.
  • Istotne może okazać się wprowadzenie 6 posiłku w godzinach wieczornych, ok. godz. 22.00. Posiłek powinien zawierać ok. 25g węglowodanów złożonych i stanowić nie więcej niż 10% udziału energii w diecie. Zabezpiecza on organizm pacjentki przed wystąpieniem ewentualnych powikłań związanych z hipoglikemia nocną i głodową ektogenezą.
  • Istnieje zakaz tworzenia zbyt długich przerw pomiędzy ostatnim posiłkiem a pójściem spać.
  • Nie należy podawać potraw smażonych w tradycyjny sposób. Dania podawane na ciepło powinny być gotowane w wodzie lub na parze, pieczone w piekarniku.
  • Do przygotowywania zup i sosów nie należy stosować śmietany i mąki. W tym celu należy stosować kefir, jogurt, mleko.
  • W przypadku stosowania diet o obniżonej kaloryczności (poniżej 1700kcal) istnieje konieczność prowadzenia suplementacji, poprzez uwzględnianie preparatów wieloskładnikowych nie przekraczających 100% dziennej zalecanej dawki.
autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Zapotrzebowanie na tłuszcze w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Odpowiedni rodzaj tłuszczu jest ważny dla prawidłowego rozwoju płodu, szczególnie jego struktur mózgowych. Nie bez znaczenia jest również odpowiednia ilość tłuszczu w diecie kobiet ciężarnych.

czytaj więcej

Witaminy i minerały w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

W przypadku kobiet ciężarnych zapewnienie odpowiedniej podaży tych składników jest niezwykle istotne.Niedobór wielu z nich może zakłócać prawidłowy przebieg ciąży a w niektórych przypadkach wpływać ...

czytaj więcej
Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ