Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Karolina Kozela-Paszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Magdalena Węgrzyn
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Łukasz Kowalski
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Ewelina Chrząścik
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Kinga Pieleszko
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Katarzyna Ciszek
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Weryfikacja telefonu

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 536 555 000

mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr Magdalena Węgrzyn
Łukasz Kowalski
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Katarzyna Ciszek
Ukryj kalendarz

Zapotrzebowanie na białko w trakcie ciąży

Odpowiednia podaż białka warunkuje sprawne funkcjonowanie organizmu matki i stwarza optymalne warunki dla prawidłowego rozwoju organizmu dziecka w całym okresie życia płodowego.

Zapotrzebowanie na białko w trakcie ciąży

Podaż białka w diecie kobiety ciężarnej można ustalić mniej więcej na poziomie 15-20% ogółu kalorii w diecie. Białko to najważniejszy element budulcowy organizmu. Nic więc dziwnego, że w okresie ciąży, zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy istotnie wzrasta. Jeżeli przyjmiemy, że średni przyrost masy ciała w ciąży wynosi ok. 12,5 kg to blisko 1 kg z tego przypada na same białko. Prawie 50% przyrostu masy białkowej przypada na organizm dziecka. Ponieważ wzrost płodu jest najintensywniejszy w ostatnich 10 tygodniach ciąży, dlatego zapotrzebowanie na białko jest szczególnie zwiększone w tym okresie. Ale odpowiedni dowóz tego składnika pokarmowego ma znaczenie już od pierwszych tygodni ciąży. Odpowiednia podaż białka warunkuje sprawne funkcjonowanie organizmu matki i stwarza optymalne warunki dla prawidłowego rozwoju organizmu dziecka w całym okresie życia płodowego. Obok ilościowego spożycia białka, bardzo istotne jest także zwrócenie uwagi na jakość produktów białkowych. Wadą wielu produktów białkowych jest to, że dostarczają często zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu, dlatego należy uważać na, to by jak najczęściej sięgać po produkty wysokobiałkowe i niskotłuszczowe. Jego najlepszym źródłem w diecie kobiety ciężarnej są mleko, chude produkty mleczne, mięsne, ryby oraz jaja.

autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Ile kalorii powinna spożywać kobieta w ciąży?

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Odpowiednia podaż kalorii w diecie ciężarnej kobiety jest niezwykle istotna. Nie oznacza to jednak, że potrzeby energetyczne w ciąży są na tyle wysokie, by pojawiała ...

czytaj więcej

Dieta w cukrzycy ciążowej

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

czytaj więcej
POKAŻ