Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Karolina Kozela-Paszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Magdalena Węgrzyn
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Łukasz Kowalski
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Ewelina Chrząścik
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Kinga Pieleszko
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Katarzyna Ciszek
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Weryfikacja telefonu

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 536 555 000

mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr Magdalena Węgrzyn
Łukasz Kowalski
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Weronika Kubas (Bożek)
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Katarzyna Ciszek
Ukryj kalendarz

Cukrzyca a tusza

Otyłość prowadzi do złej przemiany materii. U większości osób z tuszą hipopotama wzrasta poziom cukru we krwi. Organizm otrzymuje większe dawki glukozy, co oznacza, że nadmierne ilości węglowodanów odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Zwiększona ponad normę masa ciała sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2.

Cukrzyca a tusza

Badanie epidemiologiczne, przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych na grupie 100 tysięcy osób, udowodniło, że ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 jest 30–40 razy większe u osób z BMI przekraczającym 35 kg/m². Niestety, aż 90% diabetyków dźwiga nadmiar kilogramów, co potwierdza związek między cukrzycą a tuszą.

Weź centymetr

Już miliard ludzi na świecie cierpi na nadwagę. Problem dotyczy nie tylko krajów rozwiniętych. Jest zauważalny również w państwach rozwijających się. Otyłość stwierdza się u około 15% populacji. Prowadzi ona, oprócz cukrzycy, do rozwoju nadciśnienia tętniczego, zaburzeń gospodarki lipidowej, ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych. A więc przyrost masy ciała skraca życie.

Silnym czynnikiem determinującym wystąpienie cukrzycy typu 2 (ma ją już 2 mln Polaków) jest otyłość brzuszna, typu jabłko, fachowo nazywana androidalną. Przy niej tkanka tłuszczowa gromadzi się wewnątrz jamy brzusznej, przyczyniając się do tzw. insulinooporności. Oznacza to, że insulina, którą produkują komórki beta-trzustki, jest niedostatecznie wykorzystywana przez tkanki. Trzustka produkuje za mało tego hormonu lub tkanki nie odpowiadają na jego starania. W rezultacie niedobór insuliny powoduje cukrzycę typu 2, na którą zapadają zwykle ludzie starsi.

Następnym grzechem zmagazynowanego na brzuchu sadełka jest nadprodukcja kwasów tłuszczowych (lipotoksyczność). Im dłużej żyjemy z nadmiarem kilogramów, tym bardziej cierpi na tym nasze zdrowie.

Jeśli nie jesteśmy pewni, czy mamy otyłość brzuszną, sięgnijmy po centymetr. Według diabetologów, obwód talii kobiety, który przekracza 88 cm, a mężczyzny 102 cm, zaczyna być tykającą bombą.

Czy zawiniła babcia?

Zwykle przyczyn otyłości szukamy w genach i dziedzicznej skłonności do „wagi ciężkiej”. Prawdziwym powodem jest tu zazwyczaj nadmierne spożycie kalorii. Dlatego otyli cukrzycy muszą „urozmaicić” dotychczasowy styl życia kilkoma obowiązkami. Dzięki zdrowej diecie i odpowiedniej dawce ruchu, powinni bezpiecznie tracić na wadze około 0,5 kg tygodniowo. Zaleca się im spożywanie produktów bogatych w błonnik, ryb morskich, świeżych warzyw i kontrolowanej ilości owoców (niektóre mają dużo cukru). A także ograniczenie tłuszczów i czerwonego mięsa oraz unikanie słodyczy.

Stopniowe obniżanie wagi ciała chroni przed efektem jo-jo (nawrotem utraconych kilogramów). Osiągnięcie tzw. wagi idealnej jest dla chorych praktycznie nieosiągalne, a nawet z metabolicznego punktu widzenia – niekorzystne. Umiarkowana redukcja wagi zapewnia sukces. Dzięki niej uzyskuje się lepsze parametry gospodarki węglowodanowo-lipidowej. Przekłada się to na zmniejszenie ilości zgonów z powodu powikłań cukrzycy.

autor: Agata Burda

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Dziecko z nadwagą

Czerw 25, 2014 Nadwaga i otyłość

Problem nadwagi i otyłości narasta w zastraszającym tempie. Boryka się z nim już nie tylko dorosła część naszej populacji, ale także coraz więcej dzieci i ...

czytaj więcej

Z cukrzycą można żyć

W drugiej połowie naszego wieku nastąpił gwałtowny wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2 - chorobę wyraźnie pogarszającą jakość życia, często prowadząca do inwalidztwa i przedwczesnej ...

czytaj więcej
POKAŻ