Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
Rezerwacja wizyty Kraków
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Karolina Kozela-Paszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Ewelina Chrząścik
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Kinga Pieleszko
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr Olga Sułkowska (Habrat)
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Katarzyna Ciszek
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: Paulina Guzik
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Eliza Szelest
Kraków, ul. Grzegórzecka 73A
Dietetyk: mgr inż. Paulina Knop
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 609 476 846

tel. 695999892

tel. 537396003

tel. 536 333 202

tel. 536 555 000

tel. 733 369 043

tel. 533 162 960

tel. 533 800 553

tel. 509762945

mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr Karolina Kozela-Paszek
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Anna Skowrońska (Furgał)
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Ewelina Chrząścik
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr inż. Kinga Pieleszko
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
mgr Olga Sułkowska (Habrat)
 Katarzyna Ciszek
Katarzyna Ciszek
 Paulina Guzik
Paulina Guzik
mgr inż. Eliza Szelest
mgr inż. Eliza Szelest
mgr inż. Paulina Knop
mgr inż. Paulina Knop
Ukryj kalendarz
13 Paź

Pigwa pospolita

Pigwa nazywana polską cytrynką powoli wraca do łask. Myślę, że wielu z Was posiada ją w swoim ogrodzie, ponieważ ze względu na swoje pięknie kwiaty jest uprawiana jako roślina ozdobna, natomiast nie do końca zdajemy sobie sprawę jakie wspaniałe właściwości zdrowotne posiada i do czego możemy ją wykorzystać w kuchni

Zacznijmy od walorów zdrowotnych

Pigwa jest świetnym źródłem witaminy C przez co wzmacnia odporność i wspomaga walkę z przeziębieniem, dlatego warto po nią sięgać właśnie teraz w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę. Dzięki dużej zawartości polifenoli i związków flawonoidowych działa przeciwutleniająco, opóźnia starzenie się organizmu i przeciwdziała nowotworom. Pigwa zawiera także sporo witamin z grup B, magnezu, wapnia, żelaza, potasu, fosforu, pektyn, garbników i olejków eterycznych. Jej regularne spożywanie pomaga w obniżeniu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Wspomaga pracę trzustki, wątroby, układu pokarmowego, oddechowego oraz krwionośnego

Jakie ma zastosowanie w kuchni?

Owoce pigwy są żółte, twarde, wyglądem przypominają nam jabłko lub gruszkę i są też bardzo kwaśne, przez co nasze babcie nazywały je „polską cytrynką”. Nie nadają się do jedzenia na surowo. W kuchni na ich bazie możemy przygotować, konfitury, nalewki, dżemy, kompoty, soki lub dodawać do herbaty zamiast cytryny. Oczywiście można też poeksperymentować w kuchni i dodać ją do dań mięsnych

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ