09 Lip

Placuchy na kefirze

Z doświadczenia wiem, że większość osób uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki, zarówno na deser jak i na słodkie śniadanie. Teraz w pełni sezonu można je podać ze świeżymi owocami, natomiast świetnie smakują również z dżemem. Moja propozycja to puszyste placuchy na kefirze.

Składniki:

- mąka pszenne pełnoziarnista - 150 g,
- kefir - 200 g,
- jajko - 1 sztuka,
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki,
- ksylitol-erytrytol - 1 łyżka.

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać ze słodzikiem. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę, a żółtko wymieszać z kefirm. Wszystkie składniki połączyć. Smażyć na suchej patelni teflonowej lub zywkłej lekko natłuszczonej. 

Podawać ze świeżymi owocami lub dżemem.
 

Twój komentarz