Witamina C, a właściwie kwas L-askorbinowy jest najdokładniej przebadaną witaminą. Nasz organizm nie potrafi jej syntezować więc niezbędne jest dostarczenie z zewnątrz. Pełni bardzo ważne fuknkcje m.in.:
- działa silnie przeciwutleniająco, obniża ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów,
- bierze udział w budowie włókien kolagenowych, dlatego przyspiesza gojenie ran, zapobiega krwawieniu dziąseł,
- spowalnia procesy starzenia się skóry,
- uszczelnia naczynia krwionośne,
- wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu,
- wspomaga wchłanianie wapnia i żelaza,
- wpływa na odporność organizmu - reguluje procesy wychwytywania drobnoustrojów chorobotwórczych przez leukocyty.
Wskazane dzienne spożycie (zależy od płci, wieku, stanu fizjologicznego) wynosi 75 mg u kobiet i 90 mg u mężczyzn.
Najbogatsze źródła witaminy C:
- dzika róża,
- acerola,
- czarna porzeczka,
- czerwona papryka,
- natka pietruszki,
- owoce jagodowe,
- cytrusy,
- ananas,
- brokuły,
- kiwi
- ziemniaki - ze względu na ich duże spożycie w Polsce.
U zdrowych osób wchłanianie witaminy C wynosi 70-80% więc dla pokrycia dziennego zapotrzebowania wystarczy: 1 kiwi (100 mg), 1/2 papryki czerwonej (127 mg), 50 g czarnej porzeczki (90 mg).
Jeżeli nie ma możliwości dostarczenia witaminy C z dietą (ograniczenie spożycia warzyw i owoców, zaburzenia wchłaniania) konieczna jest suplementacja. Nie jest to związek toksyczny, a jego nadmiar usuwany jest z moczem.
Niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje, a trwające już przeziębinie obniża dostępne zasoby witaminy.
W okresie jesienno-zimowym warto wspomóc się spożywając więcej naturalnych źródeł witaminy C.
Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
Twój komentarz