02 Paź

Jak budować odporność? - Rola witaminy D

W ostatnich latach dużo uwagi poświęca się roli witaminy D w organizmie człowieka. Jest to efekt coraz dokładniejszych badań i odkrywania nowych funkcji tej substancji. Watro przyjrzeć się bliżej tematyce zwłaszcza że jest to witamina, która pełni kluczową rolę w budowaniu naszej odporności.

Witamina D3 powstaje w wyniku syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego. Aby proces zachodził prawidłowo w organizmie muszą znajdować się substancje (pochodne cholesterolu) potrzebne do przekształcenia, niezbędna jest również ekspozycja na słońce. W okresie letnim własna produkcja skórna pokrywa zapotrzebowanie aż w 90% (o ile na skórę nie są naniesione filtry i kąpiel słoneczna trwa minimum 15 minut dziennie). Niestety od września do kwietnia synteza w organizmie prawie nie zachodzi.

Kolejnym źródłem witaminy D jest żywność, jednak zwykle niewystarczającym by pokryć zapotrzebowanie. Zaliczamy do nich:
- tłuste ryby morskie - łosoś, śledź, makrela, halibut, węgorz,
- tran,
- jajka, szczególnie żółtko,
- grzyby,
- sery dojrzewające,
- podroby.

Niedobór witaminy D wiąże się z występowaniem:
- zespołu metabolicznego,
- chorób układu krążenia,
- krzywicy,
- osteoporozy,
- chorób autoimmunologicznych,
- nowotworów,
- łuszczycy.

Z tego względu u wszystkich osób w okresie jesienno - zimowym zalecana jest suplementacja, natomisat w grupach ryzyka nawet przez cały rok. Zapotrzebowanie na witaminę D najepiej określić poprzez zbadanie poziomu 25(OH)D3 w surowicy krwi. Docelowo powinno wynosić 30 - 50 ng/mL. Standardowa suplementowana dawka D3 dla osób zdrowych to 800 - 2000 IU.
Dla odpowiedniego wchłąniania witaminę D powinno się przyjmować podczas posiłku lub w preparatach złożonych zawierających wapń.

Rola witaminy D w kształtowaniu odporności

Witamina D odgrywa ważną rolę w odpowiedzi immunologicznej (odpornościowej) organizmu. Udowodniono, że wpływa na różnicowanie komórek monocytów (rodzaj krwinek białych) do walki z czynnikami zewnętrznymi (bakterie, wirusy). 

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy D ze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:
- istnieje duża szansa na wystąpienie niedoborów wynikających m.in. ze zmniejszonej ekspozycji na słońce oraz przez wykluczanie jej najlepszych źródeł,
- niedobory witamin D wiązane są ze zwiększoną podatnością na infekcje, może modulować odpowiedź immunologiczną,
- nieświadomie (przed pojawieniem się antybiotyków) stosowano ją w leczeniu gruźlicy, wystawiając chorych na działanie słońca, tę samą chorobę często leczono również tranem z ryb,
- podanie witaminy D powodowało zmniejszenie częstotliwości zakażeń grypą.

Bibliografia:
Aranow C. Vitamin D and the immune system. J Investig Med. 2011;59(6):881-886. doi:10.2310/JIM.0b013e31821b8755
Sahota O. Understanding vitamin D deficiency. Age Ageing. 2014;43(5):589-591. doi:10.1093/ageing/afu104
Forrest KY, Stuhldreher WL. Prevalence and correlates of vitamin D deficiency in US adults. Nutr Res. 2011;31(1):48-54. doi:10.1016/j.nutres.2010.12.001

Twój komentarz