07 Paź

Jesienna pasta z dyni

Sezon na dynię zamierzam wykorzystać maksymalnie i wypróbować różne sposoby przygotowania. Do tej pory każdy z nich mogę w pełni polecić, nie inaczej jest w przypadku pasty z dodatkiem suszonych pomidorów.

Składniki: 

- dynia Hokkaido - 1 kg,
- oliwa z oliwek,
- czerwona cebula - 1 mała sztuka, 
- czosnek - 1 ząbek,
- przyprawy: sól, pieprze, papryka słodka i ostra, imbir mielony,
- suszone pomidory - 5 sztuk.

Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni lekko rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, czosnek szczyptę soli i podsmażyć przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. 
Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać łyżkę oliwy, suszone pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek, dokładnie zblendować na gładką pastę, doprawić według uznania.
Gotową pastę włożyć do lodówki na 2-3 godziny aby smaki się połączyły.

Najlepiej smakuje w połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego!

Twój komentarz