Składniki:
- dynia Hokkaido - 1 kg,
- oliwa z oliwek,
- czerwona cebula - 1 mała sztuka,
- czosnek - 1 ząbek,
- przyprawy: sól, pieprze, papryka słodka i ostra, imbir mielony,
- suszone pomidory - 5 sztuk.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni lekko rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, czosnek szczyptę soli i podsmażyć przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie.
Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać łyżkę oliwy, suszone pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek, dokładnie zblendować na gładką pastę, doprawić według uznania.
Gotową pastę włożyć do lodówki na 2-3 godziny aby smaki się połączyły.
Najlepiej smakuje w połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego!
Twój komentarz