17 List

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem i sosem tzatziki

Placki ziemniaczane to tradycyjne danie kuchni polskiej kojarzone z chrupiącą skórką i dużą ilością tłuszczu. Często pacjenci podczas stosowania diety chcieliby znaleźć w swoim jadłospisie tego typu potrawy. Proponuję wtedy znacznie lżejszą ale równie smaczną wersję w postaci pieczonych placków, dodatkowo właściewie zbilansowanych.

Składniki (na 2 porcje):

Placki

- ziemniaki - 500 g,
- cebula - 1 mała sztuka,
- jajko - 1 sztuka,
- mąka pełnoziarnista - 1 łyżka,
- olej rzepakowy - 1 łyżka,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz do smaku.

Sos tzatziki:
- czosnek - 1 ząbek,
- jogurt naturalny - mały kubek 150 g,
- koperek - 1 łyżeczka,
- ogórek - mała sztuka,
- sok z cytryny - 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
- sól, pieprz do smaku.

Do podania łosoś wędzony - 100 g

Przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć wydzielony sok. Warzywa połączyć razem, dodać mąkę, jajko, posiekaną pietruszkę, olej i przyprawy, całość dokładnie wymieszać. Piekranik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką nakładać cienkie placki grubości około 0,5 cm. Piec około 25 minut.

Sos przygotować przez wymieszanie jogurtu z drobno posiekanym ogórkiem (można zetrzeć na tarce), czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pozostałymi składnikami. Najlepiej smakuje po schłodzeniu min. 2 godziny.

Na upieczone placki wyłożyć tzatziki oraz plastry wędzonego łososia. Można posypać koperkiem.

Smacznego!
 

Twój komentarz