26 List

Pieczone udko z kurczaka z kiszoną kapustą i pomarańczami

Rozgrzewające i aromatyczne dania to must have w sezonie jesienno - zimowym. Nawet zwykłego kurczaka można przygotować w niecodzienny sposób. Moja propozycja to pieczone udka z kapustą kiszoną i pomarańczami. 

Składniki (2 porcje):

-kiszona kapusta - 300 g,
- kurczak, udo bez skóry - 340 g (4 sztuki),
- miód - 2 łyżeczki,
- olej rzepakowy - 2 łyżki,
- oregano suszone - 1 łyżeczka,
- liść laurowy - 1 sztuka,
- ziele angielskie - 2 ziarenka,
- sól, pieprz,
- pomarańcza - 1 sztuka,
- ziemniaki - 400 g.

Przygotowanie:

Z połowy pomarańczy wycisnąć sok. Udka umyć, oczyścić, przełżyć do miski i zalać wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Tak przygotowanego kurczaka marynować przez minimum godzinę, w między czasie przemieszać. 
Kiszoną kapustę odcedzić, posiekać, wymieszać z miodem, dodać ziele angielskie i liść laurowy, umieścić na dnie naczynia żaroodpornego. Drugą połówkę pomarańczy podzielić na cząstki i ułożyć na kapuście. Zamarynowane udko doprawić solą, pieprzem i oregano, obsmażyć na oleju i wyłożyć na kapustę. Naczynie (bez przykrycia) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. 

Podawać z ziemniakami ugotowanymi w lekko osolonej wodzie. 

Porcja tego dania to 450 kcal, 40% węglowodanów, 30% białka i 30% tłuszczu.

 

Twój komentarz