15 Gru

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Ostatni dzwonek żeby przygotować domowy zakwas z buraków do wykorzystania na Wigilię. Jego przygotowanie wymaga czasu więc bierzemy się do pracy.

Składniki na zakwas z buraków:

  •  buraki czerwone - 1 kg,
  • czosnek - 4 ząbki,
  • liść laurowy - 4 listki,
  • ziele angielskie - 4 ziarenka,
  • sól - 1 łyżka,
  • woda - 1 litr.

Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry lub ósemki, ułożyć ciasno w wyparzonym słoju. Pomiędzy buraki włożyć przyprawy. Przygtować zalewę rozpuszczając sól w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Wlać do słoja, tak aby buraki nie wystawały ponad powierzchnię. Naczynie zakryć ściereczką lub gazą i odstawić w na około 5 dni w ciepłe i ciemne miejsce. Zakwas jest gotowy kiedy ma ciemną barwę i kwaskowaty smak. Obecność piany na wierzchu nie świadczy o zepsuciu.
Zakwas można zlać do butelki i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Składniki na barszcz wigilijny:

  • zakwas z buraków,
  • bulion warzywny - 1,5 l,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • suszone grzyby - kilka sztuk,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek.

Przygotowanie:

Do wywaru warzywnego dodać ziele angielskie, majeranek, suszone grzyby i rozgniecione ząbki czosnku. Całość gotować około 30 minut. Dodać przygotowany wcześniej zakwas i ponownie zagotować. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. 
Podawać z uszkami lub krokietami.

Więcej świątecznych przepisów można znaleźć w bezpłatnym e-booku, do pobrania tutaj

Twój komentarz