21 Gru

Sałatka jarzynowa z brokułem

Czym są święta bez sałatki jarzynowej? Niewątpliwa królowa stołu doczekała się już wielu wersji. Warto zadbać o porządną dawkę warzyw zwłaszcza gdy świąteczne potrawy obfitują głównie w mięsa. 

Składniki (na 4 porcje):

  • brokuł - 1/2 sztuki około 250 g,
  • cebula - 1 mała sztuka,
  • groszek konserwowy - 8 łyżek, około 120 g,
  • jogurt naturalny - 1 kubek 150 g,
  • kukurydza konserwowa -  8 łyżek, około 120 g,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • marchew - 2 sztuki,
  • musztarda - 1 łyżka,
  • pietruszka - 2 sztuki,
  • seler - 2 plastry,
  • ziemniaki - 4 średnie sztuki, około 400 g,
  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie:

Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie lub na parze. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera ugotować przed obraniem. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki. Przygotować sos mieszając jogurt naturalny, oliwę i musztardę, polać nim sałatkę i doprawić.

Smacznego!

Twój komentarz