Składniki (na 1 porcję):
- burak - 1 mała sztuka,
- cebula - 1/2 małej sztuki,
- jajko - 1 sztuka,
- jogurt naturalny - 2 łyżki,
- musztarda - 1 łyżeczka,
- ogórek kiszony - 1 sztuka,
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
- ser żółty tarty - 1 łyżka,
- sok z cytryny - 1 łyżeczka,
- śledź solony - 1 sztuka,
- ziemniak - 1 mała sztuka,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Jajko ugotować na twardo. Śledzie wypłukać, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekać doprawić świeżo mielonym pieprzem, wymieszać ze śledziami i wyłożyć na dno salaterki, następnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Kolejną warstwę ułożyć z pokrojonych w kostkę ogórków i startych buraczków. Sos przygotować przez wymieszanie jogurtu, oliwy, musztardy, soli i pieprzu oraz wyłożyć na wierzch sałatki. Na koniec posypać startym jajkiem i serem żółtym. Zostawić do schłodzenia.
Smacznego!
Twój komentarz