Składniki:
- daktyle suszone - 50 g (około 10 sztuk),
- mąka kokosowa - 2 łyżeczki
- nasiona chia - 3 łyżeczki,
- olej kokosowy - 1/2 łyżeczki,
- przyprawa korzenna bez cukru - 1/2 łyżeczki,
- wiórki kokosowe - 4 łyżki.
Przygotowanie:
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut. Połowę wiórków kokosowych wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć cały czas mieszając aż do zrumienienia.
Uprażone wiórki umieścić w blenderze, dodać daktyle i połowę wody, w której się moczyły oraz pozostałe składniki. Miksować aż do otrzymania gładkiej masy, ulepić z niej równe kulki, obtoczyć w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki aż stwardnieją (około godziny).
Trufle przygotowane z podanych proporcji mają około 400 kcal, są pyszne więc lepiej zrobić od razu większą porcję
Twój komentarz