29 Gru

Korzenne trufle

Desery i wypieki bez cukru zyskują na popularności. Są słodkie, mają więcej wartości odżywczych niż tradycyjne łakocie i można je przyrządzić na wiele wariantów. Są też świetnym pomysłem na poczęstunek dla gości, zaskoczą na pewno nie jedną osobę.

Składniki: 

  • daktyle suszone - 50 g (około 10 sztuk),
  • mąka kokosowa - 2 łyżeczki
  • nasiona chia - 3 łyżeczki, 
  • olej kokosowy - 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa korzenna bez cukru - 1/2 łyżeczki,
  • wiórki kokosowe - 4 łyżki.

Przygotowanie:

Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut. Połowę wiórków kokosowych wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć cały czas mieszając aż do zrumienienia.
Uprażone wiórki umieścić w blenderze, dodać daktyle i połowę wody, w której się moczyły oraz pozostałe składniki. Miksować aż do otrzymania gładkiej masy, ulepić z niej równe kulki, obtoczyć w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki aż stwardnieją (około godziny).

Trufle przygotowane z podanych proporcji mają około 400 kcal, są pyszne więc lepiej zrobić od razu większą porcję smiley

Twój komentarz