Warzywa są produktami niskokalorycznymi (poza niektórymi wyjątkami), zawiarają witaminy, składniki mineralne, błonnik i wiele innych cennych składników. To, że są jedzone w postaci surówek, gotowanej, pieczonej lub przetworów warzywnych świadczy o ich popularności na naszych stołach. Wiele zalet ma również przygotowanie wypieków z tym składnikiem.
Warzywa dodane do ciasta to przede wszystkim:
- zmniejszenie kaloryczności, świetnie zastępują masło czy olej,
- wzbogacenie smaku,
- nadanie ciekawej tekstury,
- możliwość przemycenia składników odżywczych i błonnika, sposób na niejadków,
- dłuższe zachowanie wilgotności i świeżości,
- używając naturalnie słodkich warzyw (dynia, burak) można zmniejszyć dodatek cukru lub słodzika.
To teraz czas na praktykę więc podaję przepis na ciasto marchewkowe.
Składniki (na 5 porcji, jedna porcja ok. 280 kcal):
- marchewka - 500 g,
- zmielone płatki owsiane lub mąka owsiana - 100 g,
- jajka - 5 sztuk,
- miód - 20 g,
- orzechy - 50 g,
- rodzynki - 30 g,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- przyprawa do piernika bez cukru - 1 łyżeczka,
- sól - szczpta
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. W misce połączyć marchewkę, mąkę, żółtka, rodzynki, posiekane orzechy, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i miód, dokładnie wymieszać. Delikatnie dodać ubitą pianę i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec około 60 minut.
Twój komentarz