05 Marz

Wytrawne muffinki

Najbardziej znana wersja babeczek to oczywiście na słodko.Te w wersji wytrawnej sprawdzą się świetnie jako śniadanie na wynos lub posiłek na wycieczkę.

Składniki:

- jajko - 2 duże sztuki,

- czerwona papryka - 50g (1/4 sztuki),

- zielona papryka - 50g (1/4 sztuki),

- szynka z indyka - 20g (duży plaster),

- przyprawy: pieprz, oregano, bazylia.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w paski. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać, dodać pokrojone warzywa, szynkę i przyprawy, całość wymieszać. Masę przełożyć do silikonowych foremek na babeczki i piec ok. 20 minut. 

Świetnie smakują z sosem czosnkowym również domowej roboty.

Smacznego!

1 komentarz

Loooolooooo  -  10 marca, 2020 o godz. 11:12 odpowiedz

Pięknie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują ;) przepis prosty, szybki w wykonaniu, dodam do tego sos czosnkowy (oczywiście robiony samodzielnie, nie kupiony) i wtedy kosmos ??

Twój komentarz