26 Maj

Wiosenna zupa z botwinki

W jadłospisach które przygotowuje dla moich Pacjentów zawsze pojawia się sezonowość. Trzeba jak najlepiej wykorzystać to co w danej porze roku jest dostępne i najsmaczniejsze. Teraz w dietach króluje ta zupa z botwinki.

Składniki na 2 porcje:

- botwinka - pęczek,
- bulion warzywny - 2 szklanki (ok. 500 ml),
- jajko - 2 sztuki,
- jogurt naturalny - 2 kubki (300 g),
- koper - 1/2 pęczka,
- marchew - 2 sztuki,
- oliwa z oliwek - 2 łyżki,
- pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka,
- sok z cytryny - 2 łyżki,
- sól - szczypta,
- ziemniaki - 8 małych sztuk (400 g).

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Botwinkę oczyścić, pokroić i dodać do warzyw, chwilkę poddusić, w razie potrzeby podlać wodą. Następnie wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać przyprawy i koperek. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną gorącego wywaru, a następnie zabielić zupę. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Twój komentarz