03 Czerw

Wegetariańska zapiekanka

Zapiekanki to świetny sposób na zwiększenie spożycia warzyw. Danie po przygotowaniu składników "robi się" właściwie samo. Można przygotować z większej ilości składników i obiad na kilka dni z głowy.

Składniki:

- ziemniaki - 4 sztuki (ok 350g),
- cukinia - 1 sztuka (ok 300g), 
- cebula - 1 sztuka (ok 50g), 
- pomidory z puszki - 1/2 opakowania (200 g),
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- ser feta - 4 plastry (ok 100g),
- przyprawy: pieprz czarny, sól, oregano- szczypta do smaku,

Przygotowanie:

Warzywa umyć, pokroić w talarki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym delikatnie oliwą. Posypać przyprawami, a następnie zalać pomidorami. Naczynie przykryć folią. piec około 60 minut w 200 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika, podzielić na 4 części, ułożyć na talerzu i oprószyć serem feta.

Twój komentarz