01 Lip

Sałatka makaronowa z awokado

Co jeść gdy mamy upał? Zazwyczaj nie chce się wtedy gotować i raczej wybieramy dania na zimno. Świetnym rozwiązaniem są sałatki. Moja pełnowartościowa propozycja zawiera między innymi makaron, awokado i aromatyczne przyprawy.

Składniki (4 porcje):
- makaron pełnoziarnisty świderki - 300 g,
- awokado - 2 średnie sztuki,
- jogurt naturalny - 4 łyżki
- pomidorki koktajlowe - 2 garście,
- szynki z indyka - 200 g,
- oliwa - 1 łyżka,
- kukurydza z puszki - garść,
- posiekana natka pietruszki - pół garści. 
- czosnek - 2 ząbki,
- oregano,
- sól, pieprz, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować sos: jedno awokado obrać, zblendować z jogurtem, solą, pieprzem, oregano i zgniecionym czosnkiem. Drugie awokado pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na połówki. Szynkę z indyka pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie. Przygotowane składniki wymieszać z ugotowanym makaronem, dodać kukurydzę, natkę pietruszki i sos z awokado.

Twój komentarz