Składniki na spód:
- płatki owsiane - 4 łyżki,
- daktyle suszone - garść,
- olej kokosowy lub masło - 2 łyżki.
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, następnie odlać wodę i zblendować. Płatki owsiane rozdrobnić na mąkę, masło lub olej rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać. Dno tortownicy o średnicy ok. 18 cm wyłożyć papierwm do pieczenia i nałożyć powstałą masę, dokładnie przyklepać. Blaszkę włożyć do zamrażarki na ok. 10 minut.
Składniki na masę:
- jogurt naturalny - 2 duże kubki (łącznie 800g),
- jajka - 4 sztuki,
- budyń waniliowy proszek bez cukru - 2 opakowania (łącznie 80g),
- miód - 4 łyżki lub erytrytol - 1/4 szklanki.
Przygotowanie:
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka wymieszać z miodem/erytrolem oraz jogurtami i budyniem. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Piec w piekarniku nagrzanym do około 160 stopni przez około godzinę. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystygnięcia. Następnie umieścić w lodówce do całkowitego stężenia i po tym czasie pokroić.
Smacznego :)
Twój komentarz