Składniki:
- nasiona zielonej soczewicy (suche) - 1 szklanka,
- marchewka - 2 sztuki,
- pietruszka korzeń - 1 sztuka,
- seler korzeniowy - kawałek ok. 100 g,
- cebula - 1 sztuka,
- czosnek - 2 ząbki,
- oliwa z oliwek - 1 łyżka,
- jajka - 3 sztuki,
- bułka tarta - 3 łyżki,
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka curry, koperek, lubczyk, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Soczewicę zalać wodą i zostawić na ok. godzinę do namoczenia. Potym czasie odcedzić i dodać 2 szklanki wody i gotować na wolnym ogniu przez 20 - 25 minut, odcedzić. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić, ugotować do miękkości (można użyć warzyw z rosołu/bulionu). Zostawić do ostudzenia. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Przygotowane składniki przełożyć do miski i zblendować na jednolitą masę. Następnie wbić jajka, dodać bułkę tartą i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej gotową masę. Piec ok. 40 - 45 minut do zrumienienia górnej warstwy pasztetu.
Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Twój komentarz