Składniki (na 1 porcję):
- jabłko - 1 duża sztuka (około 200 g),
- cynamon - 1 łyżeczka,
- imbir świeży - mały kawałek,
- goździki - 3 sztuki,
- miód - 1 łyżeczka,
- orzechy włoskie - 2 sztuki,
- sok z cytryny - 1 łyżka,
- skórka z cytryny - 1 łyżeczka,
- jogurt naturalny - 1 kubek (200 g).
Przygotowanie:
Jabłko umyć, odciąć górną cześć w taki sposób by mogła spełnić rolę pokrywki, wydrążyć gniazdo nasienne. Do środka wsypać cynamon, starty kawałek imbiru i posiekane orzechy, nakryć odciętą częścią nakłutą goździkami. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po wyjęciu polać miodem. Podawać na jogurcie wymieszanym z sokiem i skórką z cytryny.
Porcja tego deseru to 260 kcal.
Twój komentarz