05 Sty

Korzenne ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane to doskonały zamiennik tradycyjnych słodyczy. Ze względu na zawartość płatków są źródłem błonnika pokarmowego jak i innych cennych składników. Można je dołączyć do śniadaniówki szkolnej, zjeść w ramach podwieczorku np. z jogurtem naturalnym lub podać na przyjęciu. Zmieniając dodaki za każdym razem będą smakować inaczej. 

Składniki (na 2 porcje):

  • przyprawa korzenna - 1 łyżeczka,
  • masło orzechowe bez soli - 3 łyżki (30 g),
  • skórka z pomarańczy tarta - 1 łyżeczka (10g),
  • płatki owsiane - 6 łyżek (60 g), 
  • jajo - 1 sztuka,
  • erytrytol - 2 łyżki (20 g).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Łyżką uformować niewielkie kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. 

Jedna porcja to około 230 kcal

Twój komentarz