Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem
(1 porcja ~ 240 kcal)
Składniki na 2 porcje:
- jabłka - 2 sztuki,
- twaróg półtłusty - 120 g,
- miód - 2 łyżeczki,
- cynamon - 1/2 łyżeczki,
- goździki - 1 łyżeczka,
- imbir mielony - 1/2 łyżeczki,
- kardamon mielony - 1/2 łyżeczki,
- orzechy włoskie - 4 sztuki,
- rodzynki - 2 łyżeczki.
Przygotowanie:
Jabłka umyć, następnie odciąć górną cześć w taki sposób by mogła spełniać rolę daszka. Środek jabłek wydrążyć pozostawiając ścianki grubości około 2 cm. W naczyniu połączyć twaróg, posiekane orzechy, przyprawy, miód i rodzynki. Składniki wymieszać. Masą wypełnić jabłka. Wierzch przykryć daszkiem nakłutym goździkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Smacznego!
Twój komentarz