13 Paź

Pieczone jabłka nadziewane aromatycznym orzechowym twarożkiem

Jesień to zdecydowanie pora na rozgrzewające przyprawy: cynamon, imbir, goździki, kardamon. Ich zasotoswanie jest bardzo szerokie mogą być dodatkiem do dań słodkich jak i wytrawnych. Moja propozycja to lekki, aromatyczny deser - pieczone jabłka idealnie wpasują się na długie, jesienne wieczory

Pieczone jabłka z orzechowym twarożkiem
(1 porcja ~ 240 kcal)

Składniki na 2 porcje:

  • jabłka - 2 sztuki,
  • twaróg półtłusty - 120 g,
  • miód - 2 łyżeczki,
  • cynamon - 1/2 łyżeczki,
  • goździki - 1 łyżeczka,
  • imbir mielony - 1/2 łyżeczki,
  • kardamon mielony - 1/2 łyżeczki,
  • orzechy włoskie - 4 sztuki,
  • rodzynki - 2 łyżeczki.


Przygotowanie:

Jabłka umyć, następnie odciąć górną cześć w taki sposób by mogła spełniać rolę daszka. Środek jabłek wydrążyć pozostawiając ścianki grubości około 2 cm. W naczyniu połączyć twaróg, posiekane orzechy, przyprawy, miód i rodzynki. Składniki wymieszać. Masą wypełnić jabłka. Wierzch przykryć daszkiem nakłutym goździkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. 

Smacznego!

Twój komentarz