20 Paź

Dahl z soczewicą i batatem

Dahl lub dal to danie kuchni indyjskiej, samo słowo oznacza strączki (groch, fasola, soczewica) oraz produkty z nich przyrządzone. Najprościej ujmując jest to szybka i aromatyczna potrawka, a że strączki powinny pojawiać się w naszej diecie regularnie to jest świetna propozycja do wypróbowania. 

Dahl z czarną soczewicą i batatem
(2 porcje)

Składniki:

  • batat - 1 sztuka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • świeży imbir - 1,5 cm
  • soczewica, czarna lub czerwona - 100 g,
  • passata pomidorowa - 400 g,
  • woda - 1/2 szklanki,
  • olej rzepakowy - 1 łyżka,
  • przyprawy: garam masala, chilli, curry, sól, pieprz, świeża kolendra,
  • mleko kokosowe (z puszki) lub jogurt grecki - 2 łyżki.

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir, dodać pokrojone w małą kostkę bataty Następnie wlać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną w razie potrzeby podlać wodą. Dodać przyprawy, a na koniec soczewicę, całość można zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i  mlekiem kokosowym lub jogurtem.

Smacznego!

Twój komentarz