Dahl z czarną soczewicą i batatem
(2 porcje)
Składniki:
- batat - 1 sztuka,
- czosnek - 2 ząbki,
- świeży imbir - 1,5 cm
- soczewica, czarna lub czerwona - 100 g,
- passata pomidorowa - 400 g,
- woda - 1/2 szklanki,
- olej rzepakowy - 1 łyżka,
- przyprawy: garam masala, chilli, curry, sól, pieprz, świeża kolendra,
- mleko kokosowe (z puszki) lub jogurt grecki - 2 łyżki.
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir, dodać pokrojone w małą kostkę bataty Następnie wlać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną w razie potrzeby podlać wodą. Dodać przyprawy, a na koniec soczewicę, całość można zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i mlekiem kokosowym lub jogurtem.
Smacznego!
Twój komentarz