26 Paź

Sałatka z figami

Świeże figi to wyjątkowe owoce, zawierają wiele cennych składników pokarmowych tj. witaminy z grupy B, wapń, potas, błonnik pokarmowy. Miąższ owocu ma słodki smak, jadalna jest również skórka. Warto włączyć je do diety ze względu na działanie przeciwnowotworowe, regulujące poziom cukru we krwi, poprawiające trawienie. Można je oczywiście jeść samodzielnie ale stanowią też składnik wzbogacający smak wielu dań.

Sałatka z figami
(1 porcja)

Składniki:

  • ulubiona sałata - garść,
  • świeża figa - sztuka
  • ser mozzarella/Halloumi/kozi/pleśniowy - 50 g,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka,
  • miód - 1 łyżeczka,
  • musztarda - łyżeczka.

Przygotowanie:

Na talerzu rozłożyć sałatę i ser pokrojony w kostkę. Figę pokroić w ósemki i rozłożyć na sałatce. Przygotować sos: oliwę wymieszać z musztardą i miodem, polać przygotowane składniki.

Smacznego!

Twój komentarz