Śliwki pod owsianym crumble
(1 porcja ~ 270 kcal )
Składniki na 2 porcje:
- śliwki (można użyć dowolne owoce, także mrożone) - 300 g,
- erytrytol/ksylitol - 4 łyżki,
- płatki owsiane - 8 łyżek,
- masło orzechowe - 2 łyżki,
- cynamon - 1 łyżeczka.
Przygotowanie:
Z owoców usunąć pestki, podzielić na połówki i przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego lub małych kokilek. Płatki owsiane zmielić na mąkę, wymieszać ze słodzikiem, masłem orzechowym i cynamonem. Gotową masę pokruszyć palcami na przygotowane wcześniej owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 15-20 minut aż wierzch będzie rumiany.
Można zjeść samodzielnie jako deser lub z dodtakiem jogurtu, skyru czy serka w ramach śniadania będzie to wtedy pełnowartościowy posiłek także dla insulinoopornych.
Twój komentarz