10 List

Śliwki pod owsianym crumble

Crumble to deser, który mimo skomplikowanej nazwy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wywodzi się z kuchni brytyjskiej i to nic innego jak owoce pod kruszonką. Wymyślony został podobno podczs II wojny światowej gdy nie było możliwości ani składników by piec ciasta lub tarty, a jest popularny także dzisiaj. Tradycyjna wersja to oczywiście mąka, masło i cukier ale ja zapraszam na jego fit odsłonę!

Śliwki pod owsianym crumble
(1 porcja ~ 270 kcal )

Składniki na 2 porcje:

  • śliwki (można użyć dowolne owoce, także mrożone) - 300 g,
  • erytrytol/ksylitol - 4 łyżki,
  • płatki owsiane - 8 łyżek,
  • masło orzechowe - 2 łyżki,
  • cynamon - 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

Z owoców usunąć pestki, podzielić na połówki i przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego lub małych kokilek. Płatki owsiane zmielić na mąkę, wymieszać ze słodzikiem, masłem orzechowym i cynamonem. Gotową masę pokruszyć palcami na przygotowane wcześniej owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 15-20 minut aż wierzch będzie rumiany.

Można zjeść samodzielnie jako deser lub z dodtakiem jogurtu, skyru czy serka w ramach śniadania smiley będzie to wtedy pełnowartościowy posiłek także dla insulinoopornych.

Twój komentarz