29 List

Curry z mlekiem kokosowym i warzywami

Curry to sposób przyrządzania dań w kuchni indyjskiej. Mogą to być warzywa, ser, mięso ryby w aromatycznym sosie. Jest wiele odmian curry różniących się barwą czy stopniem ostrości, a to wszystko zasługa przypraw wchodzących w skład mieszanki. Ze względu na aromat i właściwości rozgrzewające jest to świetna propozycja na chłodne dni.

Curry z mlekiem kokosowym i warzywami
(1 porcja)


Składniki:

  • cukinia - pół średniej sztuki ok. 200 g,
  • cebula - 1/2 sztuki,
  • papryka - pół średniej sztuki ok. 100 g,
  • mleko kokosowe z puszki 100 g,
  • czerwona pasta curry - 1 łyżeczka,
  • filet z kurczaka lub tofu - 100 g,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
  • sos sojowy - 1 łyżeczka,
  • ryż jaśminowy lub basmati - 1/2 woreczka (50 g)

Przygotowanie:

Tofu lub kurczaka pokroić w kostkę. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. W woku lub na patelni rozgrzać oliwę, dodać pastę curry (zamiast niej można użyć kawałek drobno posiekanej papryczki chilli, łyżeczkę startego imbiru i starty ząbek czosnku) i krótko podsmażyć. Dodać tofu/kurczaka i podsmażyć 2 minuty. Dodać cebulę, paprykę i cukinię, smażyć kolejne 2 minuty. Wszystko zalać mlekiem kokosowym, doprawić sosem sojowym i dusić do lekkiego zredukowania sosu. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

1 komentarz

Łukasz  -  29 listopada, 2021 o godz. 20:52 odpowiedz

Pyszne, wielokrotnie jadłem :) I w postaci wege i mięsnej ✌

Twój komentarz