Buraki czerwone to źródło wielu prozdrowotnych substancji:
- betaninny - jest to barwnik o intensywnej burgundowej barwie, silny przeciwutleniacz, zmiata szkodliwe wolne rodniki, ma wpływ na spowolnienie zmian starzeniowych organizmu w tym także skóry,
- kwasu foliowego,
- witamin A, C, E, K,
- składników mineralnych: fosforu, wapnia, magnezu, cynku, potasu, żelaza.
Zakwas, czyli poddane fermentacji mlekowej buraki łącznie z wytworzonym sokiem charakteryzuje się jeszcze lepszymi właściwościami zdrowotnymi! Kiszenie pozwala zachować większość wartości buraków, a dodatkowo przedłużyć ich trwałość. W trakcie procesu spada zawartość cukrów prostych co jest dobrą informacją dla osób z nieprawidłową glikemią. Zakwas z buraków wpływa na procesy krwiotwórcze co pozwala wykorzystać ten specyfik przy problemach z anemią, zawartość kwasu mlekowego i bakterii Lactobacillus ma dobroczynny wpływ na jelita (pobudzenie perystaltyki, modulacja mikrobioty) oraz odporność, wzmacnia organizm. Jest szczególnie polecany kobietom w ciąży i po porodzie, osobom po chemioterapii, przebytych infekcjach czy antybiotykoterapii.
Jego przygotowanie jest banalnie proste ale wymaga czasu na fermentację, można też kupić dobrej jakości zakwas.
Zalecana ilość to około szklanki zakwasu z buraków na czczo codziennie.
Składniki na zakwas z buraków:
- buraki czerwone - 1 kg,
- czosnek - 4 ząbki,
- liść laurowy - 4 listki,
- ziele angielskie - 4 ziarenka,
- sól - 1 łyżka,
- woda - 1 litr.
Przygotowanie:
Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry lub ósemki, ułożyć ciasno w wyparzonym słoju. Pomiędzy buraki włożyć przyprawy. Przygtować zalewę rozpuszczając sól w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Wlać do słoja, tak aby buraki nie wystawały ponad powierzchnię. Naczynie zakryć ściereczką lub gazą i odstawić w na około 5 dni w ciepłe i ciemne miejsce. Zakwas jest gotowy kiedy ma ciemną barwę i kwaskowaty smak. Obecność piany na wierzchu nie świadczy o zepsuciu.
Zakwas można zlać do butelki i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Pełny przepis na wigilijny barszcz z użyciem domowego zakwasu można znależć tutaj
Twój komentarz