11 Gru

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków to podstawa do przygotowania barszczu wigilijnego. Nie bez powodu kiszonki powinny znaleźć się na naszym stole, szczególnie w okresie zimowym. Jest to bogactwo dobroczynnych dla naszych jelit (i nie tylko) składników, dlatego najlepiej spożywać zakwas nie tylko od święta!

Buraki czerwone to źródło wielu prozdrowotnych substancji:

  • betaninny - jest to barwnik o intensywnej burgundowej barwie, silny przeciwutleniacz, zmiata szkodliwe wolne rodniki, ma wpływ na spowolnienie zmian starzeniowych organizmu w tym także skóry,
  • kwasu foliowego,
  • witamin A, C, E, K,
  • składników mineralnych: fosforu, wapnia, magnezu, cynku, potasu, żelaza.

Zakwas, czyli poddane fermentacji mlekowej buraki łącznie z wytworzonym sokiem charakteryzuje się jeszcze lepszymi właściwościami zdrowotnymi! Kiszenie pozwala zachować większość wartości buraków, a dodatkowo przedłużyć ich trwałość. W trakcie procesu spada zawartość cukrów prostych co jest dobrą informacją dla osób z nieprawidłową glikemią. Zakwas z buraków wpływa na procesy krwiotwórcze co pozwala wykorzystać ten specyfik przy problemach z anemią, zawartość kwasu mlekowego i bakterii Lactobacillus ma dobroczynny wpływ na jelita (pobudzenie perystaltyki, modulacja mikrobioty) oraz odporność, wzmacnia organizm. Jest szczególnie polecany kobietom w ciąży i po porodzie, osobom po chemioterapii, przebytych infekcjach czy antybiotykoterapii.

Jego przygotowanie jest banalnie proste ale wymaga czasu na fermentację, można też kupić dobrej jakości zakwas.

Zalecana ilość to około szklanki zakwasu z buraków na czczo codziennie.

Składniki na zakwas z buraków:

  • buraki czerwone - 1 kg,
  • czosnek - 4 ząbki,
  • liść laurowy - 4 listki,
  • ziele angielskie - 4 ziarenka,
  • sól - 1 łyżka,
  • woda - 1 litr.

Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry lub ósemki, ułożyć ciasno w wyparzonym słoju. Pomiędzy buraki włożyć przyprawy. Przygtować zalewę rozpuszczając sól w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Wlać do słoja, tak aby buraki nie wystawały ponad powierzchnię. Naczynie zakryć ściereczką lub gazą i odstawić w na około 5 dni w ciepłe i ciemne miejsce. Zakwas jest gotowy kiedy ma ciemną barwę i kwaskowaty smak. Obecność piany na wierzchu nie świadczy o zepsuciu.
Zakwas można zlać do butelki i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Pełny przepis na wigilijny barszcz z użyciem domowego zakwasu można znależć tutaj

Twój komentarz