Śledzie z cebulką w oleju lnianym
(1 porcja ~ 320 kcal)
Składniki:
- cebula - 1/2 małej sztuki,
- liść laurowy - 2 sztuki,
- ocet winny - 1 łyżeczka,
- olej lniany - 2 łyżki,
- sok z cytryny - 1 łyżeczka,
- śledź solony - 1 płat,
- ziele angielskie - 2 ziarenka.
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (minimum 3 godziny). Opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać, wymieszać z octem, cytryną, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kawałkami śledzia w słoiczku lub na małym półmisku, dodać przyprawy i zalać olejem. Przykryć i odstawić najlepiej nawet na 2-3 dni.
Pozostałe przepisy na wigilijne potrawy:
Twój komentarz