19 Gru

Śledzie z cebulką w oleju lnianym

Śledzie to obok karpia główne ryby na wigilijnym stole. Niestety najpopularniejsze sposoby ich przyrządzania należą do mało dietetycznych, a szkoda bo śledzie charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, którą warto wydobyć. Ten delikatny rodzaj mięsa obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy z grupy B, A, E oraz D3. Bardzo prosto i smacznie można przygotować śledzie według poniższego przepisu.

Śledzie z cebulką w oleju lnianym 
(1 porcja ~ 320 kcal)

Składniki:

  • cebula - 1/2 małej sztuki,
  • liść laurowy - 2 sztuki,
  • ocet winny - 1 łyżeczka,
  • olej lniany - 2 łyżki,
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka,
  • śledź solony - 1 płat,
  • ziele angielskie - 2 ziarenka.

Przygotowanie:

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (minimum 3 godziny). Opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać, wymieszać z octem, cytryną, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kawałkami śledzia w słoiczku lub na małym półmisku, dodać przyprawy i zalać olejem. Przykryć i odstawić najlepiej nawet na 2-3 dni.

Pozostałe przepisy na wigilijne potrawy:

Twój komentarz