24 Luty

Mini serniczki z bakaliami

Sernik to ulubiony deser wielu osób, nie ma powodu aby rezygnować z tego przysmaku nawet podczas diety. Przygotowany w postaci mini serniczków można zjeść na drugie śniadanie lub podwieczorek bez wyrzutów sumienia. 

Składniki (2 porcje): 

  • budyń śmietankowy, proszek - 4 łyżeczki,
  • erytrytol/ksylitol - 4 łyżki,
  • jajo - 1 sztuka,
  • jogurt naturalny - 3 łyżki,
  • rodzynki suszone - 2 łyżki,
  • ser twarogowy półtłusty - kostka 250 g,
  • skórka z pomarańczy tarta - 2 łyżeczki,
  • aromat waniliowy - kilka kropli.

Przygotowanie: 

Żółtko oddzielić od białka. Żółtko zmiksować ze słodzikiem, dodać ser, jogurt i budyń w proszku. Całość dokładnie zmiksować. Białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wymieszać masę serową z pianą z białek, dodać rodzynki, aromat oraz skórkę pomarańczową. Masę serową przełożyć do foremek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
 

Porcja deseru to około 300 kcal.

 

Twój komentarz