Składniki (na 3 porcje):
Ciasto:
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka,
- woda - 1/2 szklanki,
- sól - szczypta,
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko
nabierze kolorów. Można wykorzystać gotowe tortille pełnoziarniste dostępne w większości sklepów.
Farsz:
- oliwa z oliwek - 1 łyżka,
- filet z kurczaka - 200 g,
- mix sałat - 1 opakowanie,
- pomidor - 3 małe sztuki,
- przyprawa do drobiu lub ulubione zioła - 1 łyżeczka,
- jogurt naturalny - kubek 150 g,
- koper - 2 łyżeczki,
- czosnek - 1 ząbek,
- sól - szczypta,
- pieprz - szczypta.
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawami i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. W między czasie przygotować sos: wymieszać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego sałatę, kurczaka i dodać pokrojonego pomidora. Tortillę zawinąć z trzech stron w formę rulonu.
Twój komentarz