10 Marz

Tortille z kurczakiem

Moi Pacjenci wprost uwielbiają domowe (i oczywiście mniej kaloryczne) zamienniki popularnych fast-foodów. Tortilla z kurczakiem to świetne rozwiązanie na posiłek w pracy, kolację albo do zabrania na wycieczkę. Placki można w prosty sposób zrobić samemu lub kupić gotowe z dobrym składem.

Składniki (na 3 porcje):

Ciasto:

  • mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka,
  • woda - 1/2 szklanki,
  • sól - szczypta,

Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej zagłębienie. Wlać trochę wody i ugniatać, dolewać wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodać sól. Następnie ciasto podzielić na 3 części, uformować z nich kule i rozwałkować na jak najcieńsze placki. Smażyć na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko
nabierze kolorów. Można wykorzystać gotowe tortille pełnoziarniste dostępne w większości sklepów.

Farsz:

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka,
  • filet z kurczaka - 200 g,
  • mix sałat - 1 opakowanie,
  • pomidor - 3 małe sztuki,
  • przyprawa do drobiu lub ulubione zioła - 1 łyżeczka,
  • jogurt naturalny - kubek 150 g,
  • koper - 2 łyżeczki,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • sól - szczypta,
  • pieprz - szczypta.


Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawami i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. W między czasie przygotować sos: wymieszać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Każdy placek posmarować sosem czosnkowym, położyć na niego sałatę, kurczaka i dodać pokrojonego pomidora. Tortillę zawinąć z trzech stron w formę rulonu. 

Twój komentarz