Składniki:
Ciasto na pizzę
- mąka pszenna lub orkiszowa, typ 1850 - 5 łyżeczek (50 g)
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
- proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki,
- przyprawa bazylia - pół łyżeczki,
- woda - 1 łyżka
Dodatki
- ser mozzarella tarty - 1 łyżka,
- szynka z piersi kurczaka - 4 plastry,
- oliwki - 5 sztuk,
- papryka - 1/2 sztuki,
- bazylia świeża - kilka listków.
Sos do pizzy
- oliwa z oliwek - pół łyżeczki,
- przecier pomidorowy - 2 łyżeczki
- przyprawa bazylia - pół łyżeczki.
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie wyłożyć na stolnice i rozwałkować na kształt patelni.
Wszystkie składniki na sos wymieszać, można dodać odrobinę soli do smaku.
Patelnię lekko posmarować olejem i nałożyć płat ciasta. Pozostawić na ogniu i podsmażyć, do momentu aż od spodu będzie zrumieniona. Wówczas obrócić i posmarować ciasto sosem, następnie dodać pokrojone pozostałe składniki, posypać serem i przykryć pokrywką. Smażyć aż ser się rozpuści. Udekorować świeżą bazylią. Przełożyć na talerz i pokroić na kawałki.
Wartość energetyczna to około 350 kcal.
Twój komentarz