29 Marz

Majonez z awokado

Ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez majonezu. Oczywiście na święta nie trzeba sobie odmawiać tej przyjemności jednak warto spróbować też inne alternatywy. Pasta z awokado to idealny wybór dla wegan oraz osób na diecie bez jajek. 

Majonez z awokado (5 porcji po 85 kcal):

Składniki:

  • awokado - 1 duża sztuka około 200g,
  • cytryna - 1/2 sztuki,
  • musztarda - 1 łyżeczka,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Awokado obrać, pozbawić pestki, rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, oliwę, czosnek, musztardę, doprawić solą i pieprzem. Załość zblendować na gładką masę. 

Więcej przepisów na wielkanocne dania znajdziecie w świątecznym e-booku do pobrania TUTAJ

 

Twój komentarz