30 Marz

Babeczki czekoladowe

Babki i babeczki to kolejny z symboli wielkanocnych. Możemy je przygotować na mnóstwo sposobów ale jedno jest pewne - te o smaku czekoladowym zasmakują każdemu łasuchowi.

Babeczki czekoladowe z płatków owsianych
16 sztuk po 150 kcal

Składniki:

  • płatki owsiane górskie - 2 szklanki,
  • jajka - 2 sztuki,
  • olej rzepakowy - 10 łyżek,
  • kakao - 3 łyżki,
  • ksylitol/erytrytol - 10 łyżek,
  • mleko 1/2 szklanki,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki.

Przygotowanie: 

Płatki owsiane zmielić na mąkę. Jajka ubić na puszystą masę, dodać do nich słodzik i dalej miksować. Ciągle miksując dodać mąkę i olej, a następnie zmielone płatki, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Ciasto nałożyć do formy na muffinki lub babeczki i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Twój komentarz