31 Marz

Galareta z kurczaka z groszkiem i jajkiem

Galareta z kurczaka pięknie ozdobi wielkanocny stół, do tego świetnie smakuje, jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo białka. 

Galareta z kurczaka z groszkiem i jajkiem
1 porcja 230 kcal

Składniki:

  • jajko - 1 sztuka,
  • filet z kurczaka - porcja około 100g,
  • groszek zielony konserwowy - 1 łyżka,
  • liść laurowy - 1 sztuka,
  • marchew - 1 sztuka,
  • seler korzeniowy - kawałek,
  • ziele angielskie - 1 sztuka,
  • żelatyna - łyżeczka,
  • sok z cytryny - 1 łyżka.

Przygotowanie:

Jajka ugotowaćna twardo. Warzywa obrać, razem z mięsem i przyprawami włożyć do garnka, wlać dwie szklanki wody i gotować około 30 minut. Wywar przecedzić, rozpuścić w nim żelatynę. Mięso i warzywa pokroić w kostkę. Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce lub foremce, zalać wywarem i zostawić do stężenia. Gotową galaretkę wyjąć na talerz i polać sokiem z cytryny. Podawać z pieczywem.

Więcej przepisów na wielkanocne dania znajdziecie w świątecznym e-booku do pobrania TUTAJ

Twój komentarz