14 Kwie

Domowe batoniki orzechowe

Samodzielne przygotowanie słodkich batoników jest bardzo proste, posiadają natomiast więcej wartości odżywczych niż te kupione w sklepie. Takie słodkościmogą być częścią drugiego śniadania lub podwieczorku np. w połączeniu z jogurtem czy serkiem, świetnie nadają się do zabrania na wycieczkę czy trening. 

Batoniki orzechowe
(8 sztuk po 150 kcal)

Składniki:

  • płatki owsiane - 100 g,
  • masło orzechowe, najlepiej płynne - 60 g,
  • miód płynny -  30 g,
  • orzeszki ziemne - 30 g,
  • nasiona chia/ nasiona lnu - 20 g,
  • gorzka czekolada - 4 kostki (20g),
  • mleko - kilka łyżek.

Przygotowanie:

Płatki, masło orzechowe, miód, orzeszki i nasiona połączyć na jednolitą masę - można użyć blendera. Jeżeli masa będzie bardzo sypka można dodać 2-3 łyżki wody. Wyłożyć na podłużną foremkę (keksówkę) z papierem do pieczenia i dokładnie ugnieść. Piec 15 min w 170 stopniach. Po przestygnięciu pokroić na porcje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji i polać batony. Zostawić do ostygnięcia. Smacznego!

Twój komentarz