21 Kwie

Rogaliki z nadzieniem serowym

Drożdżówki z serem to podstawowy towar w każdym sklepiku szkolnym. Jak wadomo jakość tych wypieków pozostawia wiele do życzenia, jest to zazwyczaj mieszanina cukru i tłuszczu. Samodzielne przygotownie takich bułeczek nie jest trudne a możemy zdecydowanie obniżyć ich kaloryczność, do dzieła!

Rogaliki z nadzieniem serowym
(około 50 sztuk)

Składniki na ciasto:

  • drożdze suche - 10 g,
  • mąka orkiszowa jasna - 550 g,
  • mleko krowie lub roślinne - 300 ml,
  • jajko - 2 sztuki,
  • masło lub margaryna - 80 g,
  • erytrytol/ksylitol - 100 g,
  • sól - 1/2 łyżeczki,
  • białko - 2 sztuki.

Składniki na nadzienie:

  • ser twarogowy, półtłusty - 400 g,
  • żółtko - 2 sztuki,
  • ekstrakt waniliowy - kilka kropli,
  • erytrytol/ksylitol - 5 łyżek.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami, ksylitolem i solą. Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z mlekiem i całymi jajkami, dodać do suchych składników, wyrobić aby ciasto było elastyczne. Włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
W między czasie przygotować serowe nadzienie: twaróg rozdrobnić za pomocą widelca, dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by  koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
Przed pieczeniem wierzch rogalków posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.

Smacznego!

Twój komentarz