Bigos z młodej kapusty
(4 porcje)
Składniki:
- młoda kapusta - 1 główka,
- młody koperek - pęczek,
- marchew - 2 sztuki,
- cebula - 1 duża sztuka,
- korzeń pietruszki - 1 sztuka,
- korzeń selera - 1/2 małej sztuki,
- przecier pomidorowy - 2 łyżki,
- mąka pszenna - 1 łyżka,
- oliwa z oliwek - 2 łyżki,
- przyprawy: sól, pieprz, kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie.
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić, pokroić lub poszatkować, posolić, umieścić w garnku i zalać szklanką wody. Dodać pozostałe przyprawy i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszająć. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kiedy warzywa będą al dente dodać przecier pomidorowy. Na patelni rozgrzać oliwę wspypać mąkę i mieszać do powstania jasnej zasmażki a następnie dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany bigos można urozmaicić dodatkami jak: kiełbasa drobiowa, wędzone tofu czy ciecierzyca i zjeść z pieczywem albo potraktować jako dodatek do obiadu zamiast surówki
Twój komentarz