05 Maj

Bigos z młodej kapusty

Młoda kapusta to jedno z pierwszych warzyw które możemy znaleźć na straganach. Warto wykorzytsać ten czas i zdobyć chociaż jedną, soczystą główkę do przygotowania tego bigosu! Jest pyszny i pozwala poczuć wiosnę wszystkimi kubkami smakowymi.

Bigos z młodej kapusty
(4 porcje)

Składniki:

  • młoda kapusta - 1 główka,
  • młody koperek - pęczek,
  • marchew - 2 sztuki,
  • cebula - 1 duża sztuka,
  • korzeń pietruszki - 1 sztuka,
  • korzeń selera - 1/2 małej sztuki,
  • przecier pomidorowy - 2 łyżki,
  • mąka pszenna - 1 łyżka,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • przyprawy: sól, pieprz, kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić, pokroić lub poszatkować, posolić, umieścić w garnku i zalać szklanką wody. Dodać pozostałe przyprawy i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszająć. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kiedy warzywa będą al dente dodać przecier pomidorowy. Na patelni rozgrzać oliwę wspypać mąkę i mieszać do powstania jasnej zasmażki a następnie dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. 

Tak przygotowany bigos można urozmaicić dodatkami jak: kiełbasa drobiowa, wędzone tofu czy ciecierzyca i zjeść z pieczywem albo potraktować jako dodatek do obiadu zamiast surówki smiley

Twój komentarz