Spirulina (Arthrospira) to omikroskopijna alga z gromady sinic. Ma bardzo dużą zdolność do adaptacji w różnych warunkach środowiska.Posiada intensywny niebiesko- zielony kolor. Już w 1979 roku na rynek amerykański wprowadzono pierwszy suplement diety na bazie spiruliny.
Jej skład chemiczny jest bardzo bogaty i dlatego mówi się o jej wyjątkowych wartościach odżywczych. Posiada w swoim składzie aminokwasy egzogenne, czyli niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi więc źródło pełnowartościowego białka o wysokiej strawności, co może być znacząco wykorzystywane przez osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: kwas
α-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA), dokozaheksaenowy (DHA) czy arachidonowy (AA). Jest dobrym, źródłem witamin z grupy B, β-karotenu oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń, cynk, magnez, potas, sód, selen. Co ciekawe przyswajalność żelaza ze spiruliny, jest ok. dwukrotnie większa niż z większości mięs oraz stosowanych preparatach. Zawiera również barwniki takie jak: chlorofil, karetonoidy i fikocyjaniny.
Spirulina może:
- wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego we krwi, z uwagi na wysoką zawartość potasu, wapnia, magnezu oraz zmniejszenie wytwarzania substancji, przyczyniających się do zwężania naczyń krwionośnych
- wpływać na redukcję masy ciała, poprzez oddziaływanie na skład mikrobioty jelitowej
- znacząco poprawić profil lipidowy: w badaniach zaobserwowano obniżenie stężenia triacylogliceroli, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL cholesterolu, wzrost frakcji HDL cholesterolu
- regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie, poprzez stabilizację stężenia glukozy we krwi
Wykazuje działanie immunomodulacyjne oraz przeciwzapalne, co sprawia, że może w istotny sposób wpłynąć
na funkcjonowanie układu immunologicznego u człowieka:
- suplementacja spiruliny wpłynęła na znaczący wzrost czynnika, który stymuluje do wzrostu komórki układu odpornościowego takie jak: komórki NK, limfocyty i redukcję stężenia czynnika nasilającego stany zapalne
- nasila syntezę substancji min. interferonu, co wiąże się ze zwiększeniem odporności organizmu na działanie pasożytów i wewnątrzkomórkowych patogenów
- może wpływać na redukcję czynników zapalnych w stanach takich jak alergiczny nieżyt nosa, w ten sposób zmniejszając katar, kichanie czy zatkany nos
Rola bioaktywnych cząsteczek spiruliny w przypadku zastosowań u ludzi wymaga dalszych badań i obserwacji, ale może ona stanowić dodatek funkcjonalny do żywności, który ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka.
Koktajl ze spiruliną (2 porcje):
- 1 duży banan
- 1 kiwi
- sok z połowy cytryny
- ¾ szklanki soku z pomarańczy
- ¼ szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka spiruliny
Źródła:
- Alberto Finamore, Maura Palmery, Sarra Bensehaila and Ilaria Peluso “Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina”, Published 15 January 2017
- Ewelina Gumiela, Monika Szulińska, Paweł Bogdański “Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne”, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 4, 199–209
- Zygmunt Zdrojewicz , Bartosz Bieżyński , Piotr Krajewski “Czy warto jeść algi?”
Med Rodz 2018; 21(1A): 72-79
Tekst: Urszula Oskwarek, studentka III roku dietetyki na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu rolniczego
Twój komentarz