24 Czerw

Budyniowe ciasto z truskawkami bez pieczenia

Truskawki królują pod wszelkimi postaciami. A czym jest wiosna i lato bez ciasta z truskawkami? Moja propozycja jest bez pieczenia, a zatem idealna na upały!

Budyniowe ciasto z truskawkami

Składniki:

  • mleko 1,5% - 700 ml,
  • budyń waniliowy, proszek bez cukru - 2 opakowania po 40 g,
  • erytrytol/ksylitol - 100 g,
  • żółtko jaja - 2 sztuki,
  • żelatyna - 1 pełna łyżka,
  • truskawki - 300 g,
  • biszkapty bez cukru np. Mamut - 80 g.

 

Przygotowanie:

Biszkopty rozłożyć w tortownicy. W garnku zagotować 500ml mleka i rozpuścić erytrytol. W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie proszek budyniowy (tak aby nie było grudek) i żółtka. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochę masy budyniowej cały czas mieszając.  Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 

Smacznego smiley

Twój komentarz